Vardagsbetraktelser

Edsbacka krog

Förra året när jag och Peter gifte oss fick vi ett presentkort för ett restaurangbesök på Edsbacka krog. Krogen grundades 1626 av proviantmästaren Henrik Olofsson som av kung Gustav II Adolf fick ett privilegiebrev som gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka, som låg intill en landsväg mellan Stockholm och Uppsala. 1872 stängde krogen på grund av brist på gäster för att 111 år senare öppnas av krögaren Christer Lingström. Edsbacka krog är den första restaurangen i Sverige som har fått två stjärnor i Guide Michelin. Den 27 Feb 2010 kommer krogen att stänga för gott eftersom man har gjort bedömningen att det inte finns någon lönsamhet på sikt att drive den typen av krog. Detta är oerhört synd för att det är ett fantastiskt ställe om man vill uppleva mat och vin.

Peter och jag provade deras avsmakningsmeny som bestod av 10 rätter ink 10 olika sorters vin. Det tog oss fem timmar att ta oss igenom hela menyn men det var verkligen suveränt. Man gör sig påmind hur trevligt det kan vara att bara äta gott och sitta och prata, nästan som en spa upplevelse fast för smaklökarna.

 

Jag utanför ingången, de hade gjort fantastiska blomarrangemang, kanske något man kan inspireras av och ha ute på landet.

 

 

Efter maten bjöds alla gästerna på krogens egna tryfflar, något som min kära man uppskattade till kaffet.

 

Vi fick avnjuta middagen enskilt i ett litet rum. I fem timmar serverades vi de mest fantastiska rätterna och vinerna, och vi han prata om allt möjligt och kom fram till att det var precis på dagen som vi träffades för sex år sen.