Vardagsbetraktelser

Numera stressfri

Dagen började med 2 timmars uppföljning på stresscentret. Jag fick träffa en Psykolog och vi diskuterade en hel del om stresskursen som jag deltog i Aptil 2009. Det är mycket som har förändrats sen dess och jag har tydligen gjort stora framsteg med mina egna perspektiv på prestationer och egna kravställningar.

För ca ett år sen hade jag en oerhört påfrestande period på jobbet. Jag jobbade extremt långa dagar och det kändes som jag inte fick något gjort för mängden av jobb försvann inte. Jag blev väldigt känslig för situationer som var det minsta stresskrävande, jag var väldigt irriterad över småsaker, jag hade svårt att hitta lösningar på enkla problem, det var jobbigt att lyssna på musik, jag kunde inte göra en sak i tagen och det kändes som att jag alltid var tvungen att leverera på löften som jag inte kunde hålla. Det hela gick så långt att jag hade svårt att spela sällskapsspel med min kompisar för jag gick direkt till aggressiv verbval attack när det inte gick så bra för mig. Dessutom tog jag med mig jobbet på semester- och skidresor. Det fanns egentligen inget krav från min arbetsgivare men jag drev mig själv väldigt hårt. På 30 års dag träffade jag en psykolog och i samtalen med henne gick det upp för mig att jag var oerhört prestationsinriktat och i en krävande arbetssituation hade jag drivit mig själv så långt det var möjligt utan att fylla på med energi. Jag var så slut att man skulle kunna säga att jag var ett steg från att gå in i väggen. När jag fick frågan vad tycke var roligt var det bara som ett vakuum i mitt huvud, det fanns ingenting i hela världen som kännes roligt. Under våren deltog jag i en kurs för stresshantering med hjälp av KBT (kognitiv beteende terapi), jag blev avlastad på jobbet och jag drog ner på min krav om hur saker ska vara. Jag gjorde allt för att förstå hur jag agerade som gjorde att jag hamnade i den situationen som hamnade.

I dag, nästan ett år senare, när jag tittade på det formulär jag fyllt i i början på kursen så hade jag svårt att förstå att det var jag fyllde i de där frågorna och jag förvånades över hur dåligt jag faktiskt mådde. Jag fyllde i samma formulär idag och det var helt motsatta svar på nästan alla frågor. Kort och gott kan man säga att saker har förändrats i mitt liv och på jobbet. Jag har svårt att sätta fingret på vad det var som förändrade min situation,  men det är inte så ofta nu för tiden som jag blir irriterad för småsaker eller verbalt aggressiv mot mina vänner. Framför allt jag har förstått och den här känslan om att “jag borde göra det eller det” det är mina egna kravställningar som jag måste vara försiktig med att följa, utan reflektera mer över vad som är viktigt och roligt för mig. Det gäller att prioritera rätt och ha rätt inställning till saker.

Oj det här blev långt det här men jag var tvungen att skriva av mig!  Ha en underbar stressfri dag, det ska jag ha!